Ян Непомняшчи ще спори за световната титла с Магнус Карлсен

Руският гросмайстор Ян Непомняшчи спечели Турнира на претендентите за световната шахматна корона. Кръг преди края на състезанието в Екатеринбург руснакът завърши наравно с Максием Ваше-Лаграв (Франция) и събра 8,5 точки след 13 кръга. 

Той няма на как да бъде изпреварен от Аниш Гири (Нидерландия), който е на 2-а позиция със 7,5. Вчера той претърпя поражение с черните фигури от друг представител на домакините Александър Гришчук. Но дори и да се изравнят в последния кръг при поражение на Непомняшчи и победа на Гири, то допълнителните показатели са в полза на вече сигурния първенец.

Победата на Ян Непомняшчи в този турнир ще му даде възможност да се срещне с действащия световен шампион- норвежкото чудо Магнус Карлсен. Двамата ще определят новия шампион, а битката за короната ще се състои от 24 ноември до 16 декември 2021-а година в Експо-центъра в Дубай. 

30-годишният Непомняшчи е на 4-о място в световната ранглиста на ФИДЕ. В неговата визитка присъстват европейската титла през 2010-а година, а също така е победител в суперфинала за титлата на Русия. 

Магнус Карлсен е световен шампион от 2013-а година, когато победи индиеца Вишванатан Ананд. От този момент насам Карлсен е защитавал титлата си три пъти. За Ян Непомняшчи пък това е възможност да докаже силата на руската шахматна школа, тъй като последният шампион от тази страна е Владимир Крамник, който загуби световната титла през 2008-а година от Ананд.

Leave a Reply

%d bloggers like this: