Янислав Герчев остана без медал от ЕП по джудо

Българинът Янислав Герчев остана пети в категория до 60 кг на eвропейското първенство по джудо в португалската столица Лисабон, след като отстъпи в мача за бронза на Карамат Хюсеинов от Азербайджан.

Схватката между двамата премина равностойно, като се наложи златна оценка да определи бронзовият медалист. След близо 6-минутна битка азерът издебна момента, за да повали Герчев, получавайки оценка „ипон“, което сложи край на амбициите на българина за отличие.

Преди това Герчев записа чисти победи срещу представителя на домакините Родриго Коща Лопеш, елиминира лидера в схемата Яго Абуладзе (Русия), който е и 7-ми в олимпийската ранглиста. В полуфиналите обаче бе спрян с „вадзари“ от състезаващия се за Франция грузинец Лука Мхеидзе.

Другият ни представител във вчерашния ден Божидар Темелков пък отпадна в категория до 66 кг след оспорвана среща с състезаващия се за Кипър грузинец Георгиос Баларжавили с „ипон“.

Днес на татамито излизат младият Марк Христов до 73 кг и двукратният европейски вицешампион Ивайло Иванов в катеогрия до 81 кг, където има най-много състезатели – 39. Другият ни представител Даниел Дичев ще стартира в неделя в катеогрия до 100 кг.

За призовите места на първенството спорят 359 джудисти от 45 държави.

Leave a Reply

%d bloggers like this: