Световният №2: Тенисистите взимат едва 50% от обявената премия

Световният №2 в тениса Даниил Медведев даде необичайно интервю, в което разказа за разходите, които имат топ играчите. И предупреди, че обявяваните суми от наградните фондове съвсем не са това, което състезателите заработват в крайна сметка.

Финалистът от тазгодишния Australian Open заяви, че доста голяма част от доходите на тенисистите от елита отиват за техните екипи.

„Различно е – който както се договори. Говоря за професионалните тенисисти, играчите от стотицата, от Топ 50. Ако искаш личен треньор, заплатата зависи от това дали играчът непрекъснато през цялата година ще пътува и работи с треньор. В такъв случай плащаш на месец процент от добре изиграните турнири. Някои плащат процент от всички турнири – това е, примерно, от 6 до 10%, може би от 6000 до 15 000 евро на месец. Има хора, които плащат седмично на треньорите. Тоест, ако тенисистът знае, че ще бъде заедно с треньора 20 седмици годишно, те сядат преди сезона и решават колко ще струва една седмица“, заяви Медведев в интервю за  YouTube-канала „Бизнес-секреты“.

Руснакът отговори и на въпрос за това каква част от разходите за пътуване и живот на спортиста и екипа му лежи на плещите на тенисиста.

„Това е минус за тенисиста, всичко се поема от него. Имате големи разходи – ако искаш да летиш за Австралия с екип от 4 човека, това са 4 билета в бизнес класа. В Австралия също поемаш разходите, плюс заплатите. За нас никой нищо не плаща. Има помощ от федерацията, ако не става дума за спонсори, но това вече не е помощ, а заработени пари. Всичко се поема от тенисиста“, отговори Медведев.

И обясни защо обявяваната сума на премията от наградния фонд не отговаря на действителния приход на тенисистите.

„Ако не греша, имам спечелени 16 млн. долара от наградни фондове, но трябва да се разбира, че това е относително. Първоначално, след турнира плащаш данък. След това започва най-интересното. В страните, в които са турнирите от Големия шлем, ти трябва сам – естествено, за целта наемаш фирма, която го прави за теб – да разбереш длъжен ли си да доплатиш още. (…) Средно от обявената премия от наградния фонд, като се приспаднат данъците и разходите за екипа, навярно около 50% остават за играча“, поясни Медведев.

Leave a Reply

%d bloggers like this: