Путин повлиял за провала на футболната Суперлига

Президентът на Русия Владимир Путин е изиграл главна роля в провала на проекта за европейска футболна Суперлига, твърди германският в. „Зюддойче Цайтунг“. Според изданието държавният глава е използвал влиянието си над собственика на „Челси“ Роман Абрамович, като го е принудил да се откаже от участие в замисления частен турнир, който да засенчи Шампионската лига на УЕФА.

Именно лондонският клуб беше един от първите, които обявиха оттеглянето си от задругата между 12-те отцепници. Според публикуваната информация в понеделник Абрамович е получил известие от Кремъл, че Русия е против Суперлигата, тъй като това противоречало на държавните интереси. На Абрамович било припомнено, че „Газпром“ е спонсор на Шампионската лига, а Санкт Петербург е избран за домакин на финала в турнира през 2022 г.

„Голямата световна политика изигра своята роля. Абрамович в никакъв случай не би желал да развали отношенията си с Путин“, пише „Зюддойче Цайтунг“. И коментира, че руският олигарх едва ли е променил мнението си само заради протестите на феновете, излезли на бунт пред ст. „Стамфорд Бридж“ в Лондон във вторник.

Leave a Reply

%d bloggers like this: