Президентът на Чехия обвини УЕФА в двоен стандарт за наказанието на футболист

Наказанието от 10 мача за защитника на Славия (Прага) Ондржей Кудела предизвика възмущението на президента на Чехия Милош Земан, след като неговият говорител Владимир Миран обвини УЕФА в двойни стандарти.

Тежкото наказание за Кудела от страна на европейската футболна централа дойде след разследване на завършилия със скандал мач между Рейнджърс и Славия Прага в Глазгоу от Лига Европа, завършил с победа с 2:0 за гостите, които продължиха напред в турнира. Напрежението на Айброкс се покачи максимално след грубото нарушение на Кемар Рууф срещу вратаря на Славия, което му донесе червен картон, а в края на мача Кудела се сдърпа с Глен Камара. В крайна сметка Рууф получи наказание от четири мача, Камара няма да играе в три мача, а Кудела е наказан за 10 мача, след като от УЕФА заявиха, че той е използвал нападки на расистка основа срещу Камара.

„Искам да отбележа, че обвиненията в расизъм не бяха доказани. Дори и инспекторът на УЕФА постави под въпрос дали Ондрей Кудела е използва расистки език. Осъдихте невинен човек без нито едно доказателство, за да удовлетворите перверзните очаквания на малка група активисти и един отбор, който не може да спечели на терена. Във вашите ръце борбата с расизма се превърна в лицемерие, позитивна дискриминация и безумно коленичене пред глупава мода“, се казва в официално писмо на Миран до УЕФА.

В писмото се допълва, че бившият футболист Земан изпитва съчувствие към всички чешки граждани, които са разочаровани от решението. Наказанието на 34-годишния Кудела означава, че най-вероятно той ще пропусне финалите на Европейското първенство по футбол това лято. Неговите адвокати заявиха, че ще обмислят обжалване на санкцията.

Leave a Reply

%d bloggers like this: