О`Съливан бе детрониран в решаващ фрейм

Надеждата на Рони О`Съливан да защити световната си титла в снукъра и да стане вторият играч със седем корони в театъра „Крусибъл“ приключи още във II кръг на световното първенство в Шефилд (Анг). 45-годишният англичанин отстъпи пред Антъни Макгил (Шот) с 12:13 фрейма, въпреки че изглеждаше устремен към фантастичен обрат.

След изключително слаба втора сесия Ракетата изоставаше с 5:10, но успя да обърне резултата до 11:10 в своя полза с пет поредни партии в началото на третата сесия снощи. След това носителят на рекордните 37 ранкинг трофея поведе и с 12:11, но 30-годишният шотландец беше този, който успя да затвори мача по шампионски.

Опрян до стената, Макгил произведе знаменит брейк от 136 точки с пълно разчистване в 24-тата партия и се възползва от грешка на О`Съливан при аванс от 42:0 в негова полза в решаващия фрейм. Усмихнатия убиец реагира с ново разчистване на стойност 85 точки, донесло му „най-добрата победа в кариерата“ – по собствените му думи.

„Рони наистина беше във вихъра си. Той иска тази седма титла и ще я спечели – твърде добър е, за да не го направи – коментира въодушевеният Антъни. – Да го победя в толкова важен мач и огромен тласък за самочувствието ми. В последния фрейм бях спокоен. Внушавах си, че това всъщност не е решаващ фрейм, а ще играем цяла нощ. Исках да играем цяла нощ! Чак когато вкарах последната червена, осъзнах какво става. Искам да продължа да играя по този начин и да видим какво ще стане. Ако загубя, няма да е краят на света.“

На 1/4-финалите поставеният под №16 Антъни Макгил очаква победителя от двубоя между №17 в схемата Стюърт Бингам (Анг) и №32 Джейми Джоунс (Уелс). Срещата помежду им във формат „13 от 25“ ще се проведе в три сесии в неделя и понеделник (25-26 април).

„Искам да пожелая на Антъни късмет, никой не може да му попречи да спечели турнира – сподели детронираният Рони О`Съливан. – Доволен съм, че успях да направя мач и да остана в битката до самия край. В добро разположение на духа съм, защото през последните дни работих много с моя психолог д-р Стив Питърс. През следващите пет или десет години искам да играя и да се наслаждавам. Няма причина да не мога да спечеля световното още веднъж, но отдавна приключих с играта на снукър за изкарване на прехрана. Ако кажа сбогом на „Крусибъл“ и играта, ще кажа сбогом на толкова много хубави неща, а аз наистина не искам да го правя.“

II кръг (13 от 25, три сесии)

№1 Рони О`Съливан (Анг) – №16 Антъни Макгил (Шот) 12:13
№17 Стюърт Бингам (Анг) – №32 Джейми Джоунс (Уелс) 25-26 април

№5 Джон Хигинс (Шот) – №12 Марк Уилямс (Уелс) 23-24 април (3:5 след I сесия)
№13 Марк Алън (СИрл) – №4 Марк Селби (Анг) 24-25-26 април

№3 Нийл Робъртсън (Авл) – №14 Джак Лисовски (Анг) 22-23-24 април (9:7 след II сесия)
№11 Бари Хоукинс (Анг) – №6 Кайрън Уилсън (Анг) 23-24 април (7:9 след II сесия)

№7 Шон Мърфи (Анг) – №10 Ян Бинтао (Кит) 24-25-26 април
№15 Дейвид Гилбърт (Анг) – №2 Джъд Тръмп (Анг) 25-26 април

Leave a Reply

%d bloggers like this: