Макрон призова френските ученици да се ваксинат срещу коронавируса

Драги: До края на септември ще бъдат ваксинирани 80% от италианци на възраст над 12 години

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова във видеообръщение по повод началото на учебната година френските ученици да се ваксинират срещу коронавируса.

Едва 47 процента от децата на възраст между 12 и 17 години във Франция са напълно ваксинирани, пише агенция Ройтерс. И това увеличава притесненията за разпространението на КОВИД-19 по принцип и опасността от повторно преминаване към дистанционна форма на обучение.

„Трябва да се ваксинирате и трябва, въпреки че е малко неприятно, да продължите да носите маски в клас, да си миете ръцете и да спазвате дистанция помежду си“, каза Макрон в обръщението си към учениците.

В Рим премиерът Марио Драги заяви, че до края на септември ще бъдат ваксинирани вече 80 процента от италианците на възраст над 12 години. И заяви, че приоритет на правителството му е учениците да могат да се завърнат в класните стаи.

Според него правителството може да задължи всички граждани на Италия, освен децата, да се ваксинират срещу коронавируса. Това може да стане факт, след като Европейската агенция по лекарствата даде пълно одобрение за ваксините, допълни Драги.Драги, който е бивш управител на Европейската централна банка, каза още, че икономиката на Италия бележи по-голям от очаквания ръст. Но допълни, че са необходими реформи, за да продължи растежът и през следващите години.

Премиерът отбеляза, че очаква първата половина на 2022 г. да бъде от решаващо значение, за да покаже дали италианската икономика може да се трансформира и да стане по-структурно стабилна след пандемията.

Властите в Кипър пък обявиха намерение да прилагат трета доза на Covid ваксини за хора, настанени в социални домове, за възрастните над 65 години и за здравните работници. Условието е да са изминали поне 6 месеца от последната доза, която им е била поставена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *