Кристиян Ваклинов: Теснолинейката не е жп линия, а национален туристически продукт

Домът музей на теснолинейката днес отбелязва рожден ден.

До откриването му на жп гара Цепина през 2017 г. се стига, след като около 2 години по-рано младият Кристиян Ваклинов на път към Велинград спира с кола до занемарената сграда и решава, че може да се направи нещо. И в идеята си увлича и свои приятели. В обновяването на гаричката „със сърце и любов“ са се включили около 60 души – кой с пари, кой – с труд или материали, с привличане на съмишленици.

„Имаше защо да го направим, покривът беше тръгнал да пада. Гарата не обслужва населено място, няма постоянен пътникопоток. Но когато БДЖ прави атракционни пътувания (и с чужденци), всички искат влакът да спре на Цепина, защото мястото е много живописно. Сградата е автентична и добре вписана в ландшафта“, разказа пред Радио София Кристиян Ваклинов. Той е председател на „Гражданско сдружение за теснолинейката“, което безвъзмездно поддържа музея.

Сега той е радостен, че теснолинейката е препълнена с туристи от цялата страна и от чужбина. Много от тях Кристиян лично посреща и им разказва за историята на уникалното съоръжение „като туристическа забележителност, като национално богатство и атракция“.

Хора пътуват специално за преживяването, за присъствието във влакчето през часовете от гара Септември до Добринище, всички за положително настроени в единствената останала в България теснолинейка, допълва с удоволствие Кристиян Ваклинов.

Leave a Reply

%d bloggers like this: