Костадин Зашев: Мит е, че кардиото гори най-много калории

С наближаването на топлите дни отново става актуален въпросът с фигурата и съответно с тренировките. От днес отварят врати и фитнес залите и плувните басейни. Кой обаче е най-добрият вариант за отслабване, разказва Костадин Зашев от Strong by Sience.

“Кардио се свързва по-често с активности, при които има по-засилена сърдечна дейност. Обикновено тренировката с тежести също може и е вид кардио, но не е толкова интензивна и не ни напряга толкова, че да ни вкарва в по-високи сърдечни честоти и затова тиането, карането на колело е възприема повече като кардио активности”, обясни Костадин Зашев от Strong by Sience.

Според него при всички положение е необходимо да бъде направена предварителна подготовка и честа грешка при хората е, че влизат в залата и започват да правят много упражнения, при положение, че преди това не са правили нищо и това води до контузии. 

Правилният начин е да се започва по-леко и  постепенно да увеличават натоварването. “Може да започнат с по-ниска интензивност и по-малка продължителност и постепенно да увеличават. Всичко е индивидуално и няма една формула, която всички трябва да следват”, казва той.

По думите му един от големите митове е, че кардиото гори най-много калории. Истината е, че горенето на калории зависи основно от работата, която извършваме. Така например една тренировка с тежести може да е много по-горяща калории отколкото 20-30 мин. на пътеката.

Leave a Reply

%d bloggers like this: