Концесионерът „Соф кънект“ поема управлението на Летище София

Концесионерът „Соф кънект“ поема управлението на Летище София. Министърът на транспорта в оставка Росен Желязков е подписал „писмото за приключване съгласно концесионния договор, с което двете страни потвърждават, че предварителните условия по договора са изпълнени“.

„Соф кънект“ поема контрола над аеропорта след сериозно политическо напрежение около сделката. БСП, „Демократична България“ и „Изправи се, мутри вън“ атакуваха правителството на Бойко Борисов заради анекса към договора, който предвижда отлагане на годишните концесионни възнаграждения за първите 10 години. Транспортният министър пък защитаваше тезата, че с този анекс се възстановява икономическия баланс на концесията. 

„Това е най-голямата инвестиция в летищна инфраструктура в България. Първоначалното плащане е в огромна помощ за бюджета, с оглед на световната финансова и икономическа криза в този момент. Ще бъде гарантирана устойчивостта на услугите спрямо авиокомпаниите и пътниците“, коментира Желязков.

Съществено условие за подписване на писмото за приключване е било постъпването в държавния бюджет на- първоначалното концесионно възнаграждение от 660 млн. лева.

Leave a Reply

%d bloggers like this: