Концесионерът на летище „София“ представи надзорния си съвет

„СОФ Кънект“, който от днес е концесионер на летище „София“ представи своя надзорен съвет. Илияна Цанова, бивш зам.-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, ще бъде председател на съвета като независим член. Съветът ще включва още двама независими членове – Кристиян Мандл – европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите и Филип Гунев – европейски експерт по въпросите на сигурността, обществените поръчки, престъпността и корупцията.

В Надзорния съвет влизат още: Тиери Део, Марко Росо, Давид Делгадо Ромеро, Гив Сардари – представители на фонда Meridiam и Ралф Гафал представител на летище „Мюнхен“.

„СОФ Кънект“ вчера извърши изцяло плащането на първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 милиона лева (с включен ДДС),което ще постъпи директно в държавния бюджет за 2021 г.

От концесионера посочват, че предстои да представят бъдещите планове за летище „София“, сред които първите инициативи и средносрочния инвестиционен план. „СОФ Кънект“ ще създаде и проектен център с физическо място в София и с интерактивно дигитално пространство с цел да даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на летище „София“.

Общият размер на предвидените инвестиции е 624 милиона евро.

Leave a Reply

%d bloggers like this: