Забраниха полетите на Virgin Galactic до края на разследването на полета до ръба на космоса

От Virgin Galactic признаха, че космическият кораб на компанията е слязъл под защитеното въздушно пространство за една минута и 41секунди

Федералното управление по авиация на САЩ забрани полетите към космоса на компания Virgin Galactic , докато не завърши разследването на причините за злополуката по време на полета през юли на компанията, в който участва основателят ѝ Ричард Брансън, съобщи Асошиейтед прес.

Забраната бе наложена в момент, когато Virgin Galactic обяви, че възнамерява след няколко седмици да изведе до ръба на космоса трима италиански изследователи.

От управлението съобщиха, че корабът, с който летяха Брансън и петима служители на Virgin Galactic, се е отклонил от курса си по време на спускането към пистата в Ню Мексико на 11 юли, поради което той е излязъл извън зоната, наблюдавана от авиодиспечерите.

Разследването на причините за инцидента се ръководи от Федералното управление по авиация, което е отговорно за защита на обществото по време на частни изстрелвания, полети и кацания.

Безопасността на екипажа е извън юрисдикцията му.

От Virgin Galactic твърдят, че Ричард Брансън и останалите на борда не са били изложени на опасност в нито един момент на полета.

От компанията признаха, че космическият ѝ кораб е слязъл под защитеното въздушно пространство за една минута и 41секунди. Корабът се издигна на височина 86 километра и летя в продължение на около петнадесет минути.

Компанията обяви, че вятър е причина за промяната в курса и настоява, че двамата пилоти са реагирали подобаващо.

В изявление в четвъртък Virgin Galactic добави, че „в нито един момент корабът не е преминал над населени места или е предизвикал опасност за обществото“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: