ЕС и САЩ разрешиха 17-годишния спор за Boeing и Airbus

Европейският съюз и Съединените щати са разрешили своя близо 17-годишен конфликт за субсидиране на самолети, с което се слага край на серията от мита от времето на управлението на бившия американски президент Тръмп, които вгорчаваха отношенията между двете страни, съобщи Ройтерс.

Битката започна от 2004 г. с две паралелни дела в Световната търговска организация за субсидии за американския производител на самолети Boeing и европейския му конкурент Airbus.

През март те се споразумяха за четиримесечно спиране на тарифите върху стоки за 11,5 милиарда долара – от европейското вино до американските тютюн и спиртни, които си бяха наложили в резултат на спора. Днес бе решено да бъдат премахнати за пет години, като същевременно все още ще се работи по обща сделка за това какви субсидии да бъдат допуснати.

„Тази среща започна с пробив в областта на самолетите. Това наистина отваря нова глава в нашите отношения, защото преминаваме от съдебни спорове към сътрудничество в областта на въздухоплавателните средства – след 17 години спорове“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди срещата на върха ЕС – САЩ с американския президент Джо Байдън.

Споразумението би трябвало да им позволи да се съсредоточат върху заплахата от развиващата се китайска индустрия за пътнически самолети. Това също ще премахне един от двата основни търговски проблема, останали от президентството на Доналд Тръмп. Другият са американските мита, мотивирани с националната сигурност, върху вноса на стомана и алуминий от ЕС.

Европейската комисия, която контролира търговската политика на ЕС, миналия месец спря за срок от шест месеца предстоящото удвояване от 1 юни на тарифите за мотоциклети „Харли-Дейвидсън“, американско уиски и моторни лодки и се въздържа да наложи мита за други американски продукти – от червило до спортни обувки.

Брюксел и Вашингтон заявиха, че ще се стремят да се справят с излишния глобален капацитет, в голяма степен съсредоточен в Китай.

За Съединените щати може да се окаже по-трудно премахването на тарифите за метали, които са наложени и за други страни като Китай, тъй като те все още са подкрепени от много американски производители и работници в металургията.

Брюксел също настоява за приемане на това, което нарича „позитивна програма“ за търговията с Вашингтон, включваща формиране на съюз за стимулиране на реформата на Световната търговска организация.

Двете страни вероятно ще се споразумеят да си сътрудничат в областта на търговията и технологиите, като например за определяне на съвмстни стандарти и улесняване на търговията в областта на изкуствения интелект.

Leave a Reply

%d bloggers like this: