Европейски телекоми искат технологичните гиганти от САЩ да финансират мрежите им

Голяма част от трафика в мрежите идва от платформи като YouTube и Netflix

Американските технологични гиганти трябва да поемат част от разходите за развитието на европейските телекомуникационни мрежи, тъй като ги използват особено активно, заявиха главните изпълнителни директори на Deutsche Telekom, Vodafone и 11 други европейски телекомуникационни компании, предава Ройтерс.

Призивът от лидерите беше отправен в момент, в който телекомуникационната индустрия е изправена пред огромни инвестиции за 5G, оптични и кабелни мрежи, за да се справи с данните и облачните услуги, предоставяни от Netflix, YouTube и Facebook.

Инвестициите в телекомуникационния сектор са нараснали до 52,5 млрд. евро миналата година, достигайки шестгодишен връх.

„Голяма част от мрежовия трафик се генерира и монетизира от големи технологични платформи, но това изисква непрекъснати, интензивни инвестиции в мрежата и планиране от страна на телекомуникационния сектор“, посочват изпълнителните директори в общо изявление, разгледано от Ройтерс.

„Този модел, който позволява на гражданите на Европейския съюз да се наслаждават на плодовете от цифровата трансформация, може да бъде устойчив само ако такива големи технологични платформи също допринасят справедливо за разходите за мрежата“, допълват те.

Главните изпълнителни директори не споменават поименно нито една технологична фирма, но Ройтерс има информация, че листнатите в САЩ гиганти като Netflix и Facebook са компаниите, които се имат предвид.

Сред подписалите писмото са главните изпълнителни директори на Telefonica, Orange, KPN, BT Group, Telekom Austria, Vivacom, Proximus, Telenor, Altice Portugal, Telia Company и Swisscom.

Тези лидери също така критикуват високите цени на радиочестотния спектър и търговете, използвани от правителствата за генериране на огромни суми.

Опитите на властите в ЕС да премахнат допълнителните такси за разговори в рамките на ЕС също бяха критикувани от главните изпълнителни директори, които виждат този сектор като източник на приходи от бизнес потребителите.

„Смятаме, че те принудително ще премахнат над 2 млрд. евро приходи от сектора за четиригодишен период, което е еквивалентно на 2,5% от годишния инвестиционен капацитет на сектора за мобилна инфраструктура“, посочват компаниите.

Властите в ЕС трябва да обсъдят предложението си със страните от блока, преди то да може да бъде прието и вероятно трудно ще постигнат съгласие по въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *