В САЩ ще могат да качват личните си документи в iPhone

Електронните им версии ще имат същия статут като нормалните

Apple започва първите стъпки по реализацията на своя проект за създаване на дигитални версии на лични документи. Потребителите на iPhone в два щата в САЩ ще могат да дигитализират своите лични карти и шофьорски книжки с пускането на iOS 15 съвсем скоро, съобщава TechCrunch.

Тъй като всеки щат има различни стандарти за личните документи, Apple се нуждае от разрешението и съдействието на всеки. До момента Аризона и Джорджия са дали своето съгласие и ще позволят дигитализирането на личните документи, които издават. Още шест други щата са заявили интерес, но за сега няма конкретен срок за тях.

Apple казва, че личните данни ще бъдат съхранявани криптирани само в iPhone и няма да се споделят със сървъри. Дигиталните версии на документите ще бъдат проверявани от съответния щат, за да бъде потвърдено, че са истински. След това ще могат да се използват навсякъде.

Apple дава за пример американската агенция TSA, която проверява пътниците по летищата в страната. Тя вече е заявила, че ще работи с дигиталните документи и те ще могат да се прочитат от електронен четец. Дори няма да е нужно за потребителя да предава телефона си или да го отключва.

Целта на идеята е максимално улесняване на хората. Въпреки това все още има критики и въпроси към технологията, но Apple не е давала много подробности за нея.

Leave a Reply

%d bloggers like this: