Великобритания се сбогува с принц Филип

Кралица Елизабет II се сбогува с покойния си съпруг принц Филип на погребение, ограничено от правилата за коронавирус, но отразяващо дългия му живот на военна и обществена служба, предава „Франс прес“.

Церемонията само с 30 опечалени, зад величествените стени на замъка „Уиндзор“, западно от Лондон, е гледана от очакваната телевизионна аудитория от милиони. Присъстват членовете на кралското семейство, включително четирите деца на двойката: престолонаследникът принц Чарлз, принцеса Ан, принц Андрю, принц Едуард, както и принцовете Уилям и Хари.

Точно в 15.00 часа, преди началото на церемонията по погребението, беше обявена минута мълчание в цялата страна.

Летище „Хийтроу”, което се намира наблизо, спря работа за пет минути в часа, когато беше обявена минута мълчание в памет на принц Филип. Това се случи точно преди внасянето на ковчега в параклиса „Сейнт Джордж“.

Обществеността беше призована да стои настрана заради пандемията. Но заради очакването повече хора да се появят в Уиндзор, бяха издигнати бариери до портите на замъка, покрай които патрулираха униформени полицаи.

Херцогът на Единбург, описван като „дядото на нацията“, почина само седмици след едномесечен престой в болница за лечение на сърдечно заболяване и инфекция. 

Смъртта му, след 73-годишен брак, е оставила „огромна празнота“ в живота на кралицата, заяви миналия уикенд вторият му син принц Андрю.

Кралицата пусна трогателна лична снимка на себе си с принц Филип, който изглеждаше отпуснат и усмихнат в националния парк Cairngorms в Шотландия през 2003 г. Изображения на ключови моменти в брака на двойката бяха споделени и в акаунтите на кралското семейство в социалните мрежи, тъй като повечето вестници отразяваха дълбоката ѝ лична загуба.

След погребението внуците на кралската двойка принц Уилям и принц Хари бяха забелязани да разговарят.

Тържествената помпозна и пищна траурна церемония на открито, с участието на повече от 730 служители на въоръжените сили, бе последвана от самото погребение в църквата „Сейнт Джордж“ на територията на двореца „Уиндзор“, на което бяха допуснати само 30 най-близки роднини в съотвествие с локдаун мерките. При транспортирането на ковчега с тленните останки на принц Филип до църквата неговите внуци принцовете Уилям и Хари вървяха след катафалката, разделени от братовчед им Питър Филипс, но след като ковчегът бе спуснат в подземната гробница и опечалените започнаха да излизат, Уилям и Хари в присъствието на Кейт Мидълтън бяха забелязани да разговарят.

Почит на херцога на Единбург и неговият невероятен живот, изпълнен с всеотдайност към кралицата и вярна служба на нацията, бе изразена от всички политици в страната, включително премиера Борис Джонсън и първите министри на Шотландия, на Уелс и Северна Ирландия.

Херцогът на Единбург  почина на 9 април на 99 години в двореца Уиндзор.

Както посочи Би Би Си, на днешното погребение се отдава почит на принц Филип за „непоколебимата му вярност към кралицата, безрезервната му служба към нацията и проявената храброст“.

На церемонията е поставен акцент върху връзката на принц Филип с кралския флот и обичта му към морето. Никой от опечалените обаче не е във военна униформа, по желание на кралицата.

В церемонията участват повече от 730 служители на въоръжените сили.

От Бъкингамския дворец съобщиха, че плановете за погребението са напълно съобразени с разпоредбите за съблюдаване на общественото здраве. То се проведе изцяло на територията на двореца „Уиндзор“ и хората бяха посъветвани да не се събират пред него или пред други сгради на монархията.

Принц Филип е планирал погребението си цели 18 години. Участвал е в конструирането на специалния джип, с който беше превозен ковчегът му от „Уиндзор“ до параклиса „Сейнт Джордж”, където бяха положени тлените му останки.

Leave a Reply

%d bloggers like this: