Volkswagen планира да конкурира Tesla със собствени европейски гигафабрики за батерии

Volkswagen планира да осигури доставките на акумулаторни батерии и да разшири инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства в Европа, като по този начин се стреми да ускори усилията за изпреварване на американската компания Tesla и за поевтиняване на така наречената електрическа мобилност, съобщава Ройтерс.

Вторият в света автомобилен производител, който предприема промяна в посока на автомобилите с батерии, заяви в понеделник, че планира да разполага с шест завода за производство на акумулаторни клетки, които да заработят в Европа до 2030 г. и които компанията ще изгради самостоятелно или с партньори.

„Електрическата мобилност се превърна в основен бизнес за нас. Сега систематично интегрираме допълнителни етапи във веригата за създаване на стойността “, заяви главният изпълнителен директор на Volkswagen Хърбърт Дийс по време на стрийминг на живо за Volkswagen Power Day 2021.

Заводите ще имат производствен капацитет от 240 гигаватчаса (GWh) годишно, казаха от автомобилният гигант.

Автомобилната група също така заяви, че ще влезе в партньорства с петролната компания BP и водещите европейски компании Enel и Iberdrola за разширяване на зареждането на електрически превозни средства.

Липсата на инфраструктура все още се разглежда като основна пречка за масовото приемане на автомобили с батерии, напомня агенция Ройтерс.

Volkswagen заяви, че планира да има нов унифициран призматичен клетъчен дизайн от 2023 г., който ще подкрепи намаляване на разходите, породено от повишеното ниво на вътрешно производство на клетки.

„Средно ще намалим цената на батерийните системи до значително под 100 евро за киловатчас (kWh)“, посочи членът на управителния съвет на Volkswagen Томас Шмал.

„Това най-накрая ще направи електрическата мобилност достъпна и доминираща задвижващата технология“, допълни той.

Производителите на електрически превозни средства, включително американската компания за електромобили Tesla, в момента използват цилиндрични клетки на батерии, които приличат на батерии за фенерчета и са сравнително евтини и лесни за производство. Призматичните клетки, които приличат на тънка книга с твърди корици, се помещават в правоъгълна метална кутия и са по-скъпи. Клетките са по-тънки и леки и наподобяват гъвкав метален пощенски плик.

Цената на акумулаторните клетки, използвани за електрически превозни средства, е спаднала средно до 110 долара за киловатчас, заяви Benchmark Mineral Intelligence (BMI) през декември.

Leave a Reply

%d bloggers like this: