Volkswagen може да настигне Tesla още през 2022 г.

Швейцарската банка UBS предвижда, че Tesla ще има конкурент за върха по продажби на електромобили.

Швейцарската банка UBS предвижда, че Volkswagen ще настигне Tesla по обем на продажбите на електромобили, като това ще стане съвсем скоро.

MarketWatch отбелязва, че UBS наскоро е променила прогнозата си за датата, в която електромобилите ще навлязат на всички автомобилни пазари: това трябва да стане до 2040 г. А това значи, че лидерът по продажби на електромобили ще струва стотици милиарди (ако не и трилион) долара.

По време на онлайн среща с журналисти, анализатори на UBS заявяват, че две са компаниите, които ще си оспорват лидерството по продажби в световен мащаб. Те очакват Volkswagen да настигне Tesla по общи продажби на електрически коли още следващата година, когато и двете компании може да доставят по около 1,2 млн. електромобила.

Volkswagen е модел за подражание сред установените автомобилни производители, които правят преход към електрическата мобилност. Затова и UBS определя този процес като „най-добрата история за преход към електрическа мобилност”. Анализаторът Патрик Хумел заявява: „Смятаме, че сега е моментът да заложиш всичко като производител. Става въпрос за натрупване на мащаб възможно най-бързо, защото мащабът ще бъде движеща сила за печалба.”

UBS предвижда също, че до 2025 г. ще бъде достигнат производствен паритет между електрическите и конвенционалните автомобила. Анализаторите смятат също, че средният оперативен марж за електромобилите ще нарасне до 7% след 4 години спрямо 1% през 2020 г.

Хумел и другите му колеги отбелязват, че полето, на което Volkswagen изпреварва Tesla, е модулната EV платформа. „Използваме аналогията от технологичната сферата, наричайки Tesla Apple на бъдещата мобилност, заради възхитителния хардуер комбиниран с модерна софтуерна екосистема“, пише Хъмел. „Volkswagen е добре позициониран за ценностно предложение като Samsung – световна марка, на която клиентите се доверяват заради висококачествения хардуер, произведен в големи мащаби. Това няма да изведе VW близо до пазарната капитализация на Tesla, но все пак е значително подобрение от настоящия момент“, добавя групата от анализатори.

UBS отбеляза, че Tesla все още води на Volkswagen в няколко критични технически области, като софтуер и интегрираната електрическа система. Анализаторите от UBS наричат това „безмилостно инженерство“ и отбелязват, че Tesla води пред Volkswagen ив сферата на дигитализацията и функциите за автономно шофиране.

Leave a Reply

%d bloggers like this: