Twitter ще открие представителство в Турция

Twitter обяви, че ще открие представителство в Турция, за да може да продължи работа в страната, както е предвидено в приетия миналата година спорен закон за социалните медии, съобщи ДПА. Законът изисква чуждестранните платформи, които се използват от над 1 милион потребители дневно в Турция, да определят законен представител, базиран в страната.

В противен случай те са заплашени от значителни глоби и намаляване на широчината на честотната лента, предаде БТА. Според критиците на закона и правозащитници законът ще увеличи цензурата и ще заглуши критичните мнения.

Социалните медии освен това трябва да съхраняват данните за потребителите си в Турция, което ще направи по-лесен достъпът на властите до тях. В изявление в петък Twitter съобщи, че се е съгласил да се съобрази със закона, но обеща да продължи да защитава отворен публичен диалог и да гарантира, че услугите му са достъпни за всички, където и да се намират.

Досега Турция е наложила глоби на Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube и TikTok за нарушаване на закона през последните месеци. Facebook, Youtube и Instagram вече заявиха, че ще определят представители в Турция. В съобщението си Twitter повтаря, че остава ангажиран със защитата на гласа и на данните на потребителите си.

Leave a Reply

%d bloggers like this: