Tesla започна да приема биткойн като форма на плащане

Компанията Tesla Inc. вече дава възможност на клиентите да купуват нейни електромобили, използвайки биткойн като начин на плащане, съобщи в сряда главният изпълнителен директор Илон Мъск.

„Вече можете да си купите Tesla с биткойн“, написа Мъск в Туитър.

„Tesla използва само вътрешен софтуер и софтуер с отворен код и оперира директно посредством биткойн възли. Биткойнът, платен за модел на Tesla, ще бъде запазен като биткойн, а не конвертиран във фиатна валута (дадена национална валута)“, добави той.

В биткойн мрежата т.нар. „възли“ изпълняват много важна роля. Възелът е компютър, свързан с други компютри, който следва правилата и споделя информация, като хоства и синхронизира копията на целия блокчейн на биткойна.

Опцията за закупуване на електромобили на Tesla с биткойн за сега ще е валидна за САЩ, като този метод на плащане ще стане достъпен извън Съединените щати по-късно през годината. По-рано тази година американският производител на електрически автомобили обяви, че е закупил биткойн на стойност 1,5 милиарда долара, за да осигури „по-голяма гъвкавост за по-нататъшно разнообразяване и максимизиране на възвръщаемостта“ на своите средства.

Биткойнът реагира позитивно на днешната новина, нараствайки с 3,5% към 56 220 долара, според данни на CoinDesk.

Leave a Reply

%d bloggers like this: