Razigrani Curry ni pokvaril debija Oladipa za Miami

Poplava trojk Stephena Curryja ob koncu srečanja ni preprečila tretje zaporedne zmage Miamija (116:109). Nasproti mu je stal Victor Oladipo, a se tretji zvezdnik v vrstah floridskega moštva ob prvem nastopu zanj še ni razigral. Goran Dragić je po igri v sredo zvečer kasneje preventivno preživel na klopi.

„Kakšna nočna mora! Kaj narediti? Vedno se premika. Ne vem, koliko kilometrov naredi med tekmo? Res izjemno nadarjeni košarkar,“ je trener Miamija Erik Spoelstra v mešanici iskrene zgroženosti in občudovanja opisal minuto ob zaključku tekme, ko je Curry (36 točk, 3 podaje, 11 skokov) zadel dva meta za tri in dodal še tri proste mete za skupaj devet točk ter razliko znižal na samo šest točk. Na srečo Heatov mu je nato zmanjkalo energije in njegov četrti poskus je povsem zgrešil tarčo, Jimmy Butler (22 točk, 8 podaj, 6 skokov, 4 ukradene žoge) pa je zadetim prostim metom v dveh poskusih postavil končni rezultat. Na koncu je prevladala skupinska obramba Miamija, ki je dovolj upočasnila enega najboljših strelcev na svetu, da jih ni sam premagal. Hkrati so domačini imeli veliko bolj uravnotežen napad, šest igralcev je imelo najmanj deset točk, trojica je segla preko dvajsetih točk.

Gledalce, ki nekaj časa niso spremljali Miamija, bi lahko precej zmedla podoba na igrišču, s prvo peterko sta srečanje začela Trevor Ariza (10 točk, podaja, 4 skoki, 2 blokadi) in Oladipo (6 točk, 5 podaj, 3 skoki, 2 ukradeni žogi), s klopi se jima je pridružil Nemanja Bjelica (8 točk, 2 skoka, ukradena žoga). Osrednja pozornost je bila namenjena Oladipu, ki je odigral prvo tekmo z Miamijem in se nemudoma skušal upreti nadzemeljski sili Curryja. „Bilo je težko, nekaj dosojenih prekrškov bi šlo lahko v obe smeri,“ je opisal obrambna prizadevanja, ob katerih je zbral pet prekrškov. „To je bil le prvi dan. Še veliko je prostora, da se izboljšam. Moram le nadaljevati vajo in igro. Ko se bom privadil na moštvo in oni name, se bo vse uredilo samo po sebi. Le nebo je meja za nas,“ je prepričan. Spoelstra je poudaril, da gre za izkušenega veterana, ki ve, kako se vključiti v moštvo. „Najboljšo košarko je igral prav v marcu, kar pomeni, da je v formi. Je še eden od igralcev, ki lahko zadene, prinaša dodaten pritisk na obrambo, še posebej, ko bo sčasoma igral bolj sproščeno.

Tudi Butler je napovedal, da bo Oladipo dosegal veliko točk na tekmo, „moramo ga le postaviti v položaj, ko bo lahko zadeval“. Dobre besede je našel tudi za nekdanjega soigralca iz Minnesote Bjelico. „Rad igram z njim, več, kot bo igral, boljši bo. Je velika pridobitev za moštvo.“ Srbski krilni center je že prevzel vlogo centra s klopi in odjedel minute novincu Preciousu Achiuwu. V svoji tretji tekmi za Miami je kot grožnja s črte za tri točke (zadel je dva od petih poskusov) pomagal raztegovati obrambo Warriorsov ter s svojo velikostjo učinkovito postavljal prepreke njihovim obrambnim igralcem, ki so skušali ustavljati napadalce Miamija. Znova sta bila zelo učinkovita Duncan Robinson (21 točk, 3 podaje, 4 skoki, blokada) in Tyler Herro (20 točk, 3 podaje, 4 skoki, 2 ukradeni žogi). Odkar sta preživela zimski prestopni rok, igrata kot prerojena.

Spoelstra je pred srečanjem sporočil, da bo Dragić tokrat preskočil tekmo, šlo naj bi za le za previdnost, saj niso želeli s tekmo drugi večer preobremeniti njegovega ravno okrevanega hrbta. 34-letni veteran je pred ponedeljkom izpustil štiri srečanja zaradi krčev v spodnjem delu hrbta. „Ni šlo za poslabšanje poškodbe,“ je zagotovil trener. „To (počivanje na drugi tekmi, če igrajo dva večera zapored) ne bo nujno načrt za prihodnost. Toda glede na njegovo počutje in ob prizadevanjih, da ga ne preobremenimo, se nam je zdelo, da je to najboljša rešitev za nocoj. Če bo vse šlo v pravo smer, bo nared za sobotno tekmo,“ je napovedal Spoelstra. Pred njim je zahtevna naloga, kako ob prihodu Oladipa razporediti minute branilcev. Delo mu je trenutno olajšala tudi poškodba Kendricka Nunna (zvin desnega gležnja), potem bomo priča precejšnji gneči.

Leave a Reply

%d bloggers like this: