Nikola Jokić: Od buckastog momka do MVP igrača

Njegove košarkaške sposobnosti nije mogao da očita nijedan programski algoritam; ni napredne statistike nisu mogle da dočaraju smisao i domet košarkaškog vica, talenta koji će pronaći mesta među NBA zvezdama, postati besmrtan, potpisan rukopisom jednog skromnog i nenametljivog momka iz Sombora.

Ono što je za srpsku nauku Nikola Tesla, nedavnim priznanjem za MVP regularnog dela aktuelne NBA sezone, Nikola Jokić postao je za našu košarku – neiscrpna inspiracija za buduća pokolenja i simbol onog najboljeg i unikatnog na planetarnom nivou.

Buckasti momčić košarkom se inficirao kao dečkić prateći u stopu stariju braću Strahinju i Nemanju.

Emotivno je više pripadao svetu džokeja, zapravo ljudima kojima je pasija negovanje i uzgajanje konja, zbog čega je i danas gotovo nemoguće da ga tokom leta vidite u Beogradu ili Novom Sadu, a kamoli pročitate da se desetak dana „čvario“ na nekoj egzotičnoj destinaciji.

Telom i duhom, Jokić i kao apsolutni lider Denver Nagetsa, a od pre par dana i statusom trenutno najkorisnijeg košarkaša na svetu, pripada svom Somboru, odnosno „salašu“ nadomak grada čiji su imidž vekovima stvarali: Nikolaj Šimić, Jožef Šlezinger, Jovan Hadžić, Laza Kostić, Petar Konjović….

Džoker, kako mu Amerikanci tepaju od 2015. kada se kao anonimus pojavio na trening kampu Nagetsa, za nepunih šest sezona objasnio je svima da se najbolji može postati i ako vam dohvat nije 320 centimetara, vertikalan odraz „dva metra“ a dužina koraka nalik antilopinom dok u dahu beži od tigra.

I danas, dok mu u Denveru broje svaki zalogaj, Jokić voli da gricne nešto iz pekare i gucne koka-kolu koju je do prelaska u NBA konzumirao u litrama na dnevnom nivou. Ni činjenica da će samo od NBA ugovora zaraditi više od 400 miliona dolara neće ga ubediti da umesto „krpica“ kupuje košulje i dukserice od par stotina dolara.

Iako ga iz prvih redova posmatraju Drejk, Džej Zi… njemu je domaći melos i dalje daleko miliji.

Svoju Nataliju upoznao je i zavoleo još dok je tumarao izraubovanim parketima u dresu novosadske Vojvodine.

Nedoumice nije bilo da će iz Mege pravac za Ameriku, iako ga je Barselona žarko želela, kada mu je današnja supruga 2014. upisala studije psihologije i to nakom samo dva meseca zabavljanja.

I mada je sa Lebronom Džejmsom „na ti“ adrese njegovih prijatelja i dalje su širom Srbije, od Sombora, preko Novog Sada i Beograda, sve do Boljevca.

Činjenica da na policama Nikole Jokića ima dovoljno mesta za klupske i reprezentativne trofeje, daje nadu da u 26. godini života ono najbolje u dresu Denvera i Srbije tek predstoji.

Leave a Reply

%d bloggers like this: