Fides istupio iz EPP, ali licemerje u EU ostaje

Mađarska vladajuća stranka Fides preduhitrila je EPP. Umesto da bude izbačena, sama je otišla. Ali to ne rešava problem, jer EPP ima još problematičnih članova, ukazuje urednik DW na bugarskom Aleksandar Andrejev.

Selfi s Angelom Merkel! U krugovima oko bugarskog premijera Bojka Borisova kruži priča o tome kako su on i njegov mađarski kolega Viktor Orban jednom namamili kancelarku u selfi-zamku na marginama sednice Evropske narodne partije (EPP).

Ta priča, bila istinita ili ne, lepa je metafora o tome kako su (tada) relativno novi demohrišćani i konzervativci iz centralne i istočne Evrope zamišljali svoju ulogu u EPP: snimimo selfi s glavnom protagonistkinjom i odmah smo članovi kluba – bez obzira na to što i sama Angela Merkel dolazi iz bivšeg istočnog bloka.

Plitko korenje

Nakon više od četiri decenije sovjetske diktature, garnirane ateizmom i proleterskom propagandom, u Sofiji, Bukureštu, Budimpešti, itd, nije ostalo mnogo istinskih konzervativaca. Ali takvi su morali da budu pronađeni u postojećoj političkoj masi.

Evropska narodna stranka zaista se trudila. Viktor Orban je od liberalnog borca za slobodu i saradnika Džordža Soroša postao konzervativni demohrišćanin. Isto to je postao i bivši član Komunističke partije, apsolvent Policijske akademije i telohranitelj, Bojko Borisov. Moguće je da su obojica danas pobožni hrišćani i konzervativci, međutim, njihovi koreni u evropskom konzervativizmu izuzetno su plitki.

Kao i sve stranke, i EPP je pre svega savez za formiranje većine. To posebno važi unutar komplikovane i nedovršene Evropske unije u kojoj i najmanji koraci zahtevaju mnogo manevriranja i pregovaranja. Upravo iz tog razloga, evropski konzervativci ne samo da su raširenih ruku dočekali nove stranačke prijatelje iz centralne i istočne Evrope, oni su se vidno trudili i da formiraju takve stranke mimo nekadašnje Gvozdene zavese i da tako izgrade evropsku hrišćansku demokratiju. Novi stranački prijatelji iz Poljske, Mađarske, Češke ili Bugarske očigledno su razumeli samo prvu polovinu zajedničke ideje: pomoći jedni drugima u sticanju većine.

Međutim, za istinski ujedinjenu Evropu mnogo je važniji drugi deo ideje: zajedničke vrednosti. Političke većine stabilizuju strukture, ali zajedničke vrednosti stabilizuju zajednicu. Novi konzervativci iz centralne i istočne Evrope, koji su odrasli u krilu komunističke propagande, verovatno su mislili da su čak i evropske vrednosti samo politički mehur od sapunice, ideološki kliše i kulisa od magle.

Korupcija, samoposluživanje i nepotizam

I tako su oni te vrednosti jednostavno pomeli pod tepih. Vladavina zakona, vera u strukture u koje se možete pouzdati, sloboda medija, poštovanje vrednosti i ljudskog dostojanstva pojedinca, hrišćansko saosećanje da ljudima u nevolji i na kraju, integritet i pouzdanost nosilaca političkih mandata – kompletan drugi deo ideje iza koje stoji Evropska narodna stranka, u centralnoj i istočnoj Evropi jednostavno je ignorisan. U Mađarskoj i Poljskoj vladavina zakona sve više se guši. Isti je slučaj i u Bugarskoj, s tim što tamo to nikada nije ni zaživelo. Bugarska zaostaje u Evropi i kada je u pitanju sloboda medija, a situacija u Mađarskoj sve je gora i gora.

Hrišćanska ljubav prema bližnje, prema izbeglicama na spoljnim granicama EU? Ništa od toga ne postoji u čitavoj centralnoj i istočnoj Evropi. Odgovorno upravljanje budžetima, odnosno milijardama iz blagajne EU? Situacija je upravo suprotna, na sceni su korupcija, samoposluživanje i nepotizam!

Ovo je tužna slika s kraja prošle nedelje u kojoj je stranka Fides Viktora Orbana napustila EPP, malo pre nego što bi ionako bila izbačena. Za tu turobnu sliku nisu odgovorni samo novi hrišćanski konzervativci koji su na vlasti u nekim zemljama centralne i istočne Evrope i kojima je malo stalo do zajedničkih vrednosti. Sama EPP i čitava EU takođe snose odgovornost zbog toga što su predugo zatvarali oči i skretali pogled sa stvarnosti u Mađarskoj i Poljskoj. Ili u Bugarskoj, gde su masovni protesti prošle godine bacili svetlo na licemerje političke klase.

Vrednost zajedničkih vrednosti

Naravno da se zbog istupanja Fidesa EPP neće raspasti. U Evropskom parlamentu ona će ionako, ako želi da ima potrebnu većinu, morati da sklopi nove koalicije sa socijaldemokratama i liberalima. Ni EU se neće raspasti, jer državama-članicama pruža previše privilegija i prednosti.

Ali Evropska unija nikada neće postići idealno stanje jedne konsolidovane zajednice od 450 miliona građanki i građana, ako zajedničke vrednosti bude živele u stanju dvoličnosti. Jer, uz pomoć partija se formira većina, ali društvo se gradi na vrednostima.

Leave a Reply

%d bloggers like this: