Facebook и News Corp. с медийна сделка в Австралия

News Corp. на Рупърт Мърдок обяви, че е сключила с Facebook в Австралия тригодишна сделка, която ще задължи гиганта в социалните медии да плаща за съдържанието на медийната корпорация, след неотдавнашното въвеждане на нов кодекс за цифровите новини в страната, предаде ДПА.

Глобалната медийна компания, чиято централа е в Ню Йорк, „е постигнала многогодишно споразумение за предоставяне на достъп до надеждни новини и информация на милиони потребители на Facebook в Австралия чрез неговия продукт Facebook News.

Австралийският национален вестник и новинарският сайт news.com.au са сред заглавията, участващи в сделката, която включва също столични топ издания и регионални и обществени издания, допълва БТА.

News Corp. добави, че и Sky News Australia е постигнала ново споразумение с технологичния гигант, „с което се разширява и значително надгражда вече съществуващо“.

Новината идва, след като Facebook се споразумя миналия месец да подкрепи избрани от него издатели след тежка битка с австралийското правителство за заплащането на съдържание. Спорът за кратко накара Facebook да забрани австралийското новинарско съдържание на своята платформа, припомня ДПА.

Leave a Reply

%d bloggers like this: