Amazon придобива MGM Studios за 8,45 милиарда долара

Технологичният гигант Amazon. com Inc. обяви в сряда, че е придобил филмовата компания MGM Studios (Metro-Goldwyn-Mayer) за 8,45 млрд. долара.

Според изявлението на Amazon, лидерът в онлайн търговията ще помогне за „запазване на наследството и каталога от филми на MGM“, като същевременно ще предостави на потребителите по-голям достъп до огромния филмов и телевизионен каталог на филмовото студио.

Освен това Amazon изтъкна историята на MGM в Холивуд, заявявайки, че тя се допълва добре с работата, която Amazon Studios върши досега, и че възнамеряват „да даде възкожност на MGM да продължи да прави това, което прави най-добре“.

Майк Хопкинс, старши вицепрезидент на Prime Video и Amazon Studios (услугата за видео стрийминг), коментира сделката, като каза:

„Истинската финансова стойност зад тази сделка е съкровището на огромния филмов каталог, който планираме да преосмислим и да развием заедно с талантливия екип на MGM. Това е много вълнуващо и предоставя толкова много възможности за висококачествено разказване на истории“.

Обширният каталог на MGM включва повече от 4000 филма, включително филмите за Джеймс Бонд, „Роки“, „Телма и Луиз“ и „Мълчанието на агнетата“, както и 17 000 телевизионни предавания като The Handmaid’s Tale и Vikings.

Предстоящите заглавия на Metro-Goldwyn-Mayer пък включват „Къщата на Гучи“ с участието на Лейди Гага и Адам Драйвър, както и следващия филм от франчайза на Джеймс Бонд „Няма време да умра“.

MGM спечели повече от 180 награди „Оскар“ и 100 награди „Еми“.

Това е втората по големина сделка в историята на Amazon след придобиването на компанията Whole Foods Market през 2017 г. за 13,7 милиарда долара.

Leave a Reply

%d bloggers like this: