Air France отмени полет Париж – Москва, след като Русия не одобри маршрут, заобикалящ Беларус

Air France отмени полет от Париж за Москва, след като руските власти отказаха да одобрят маршрут, заобикалящ Беларус, съобщи Ройтерс.

Air France, която извършва няколко седмични полета до Москва, заяви, че все още планира да изпълни следващия си редовен полет до Москва в петък, при условие че има руско одобрение на плана за полет, който да позволи самолетът да избегне прелитането над територията на Беларус.

Пътниците в отложения полет са получили помощ на парижкото летище „Шарл де Гол“, се казва в съобщението. „Air France съжалява за неудобствата, причинени от тази ситуация“.

Европейският съюз прикани авиопревозвачите да избягват беларуското въздушно пространство след инцидента от неделя, когато беларуските власти принудиха самолет на Ryanair да се приземи в Минск и арестуваха намиращия се на борда опозиционен активист Роман Протасевич.

Междувременно, няколко часа след отмяната на полета на Air France, полет на Belavia (националния беларуски превозвач) до Барселона беше принуден да се върне в Минск, след като Полша заяви, че машината няма да може да влезе във френското въздушно пространство. Самата Полша също затвори въздушното си пространство за беларуските авиокомпании, като и Словакия забрани използването на небето над страната от самолети на Belavia.

Leave a Reply

%d bloggers like this: