Франция не допусна във въздушното си пространство беларуски самолет

Машината изпълнявала полет за Барселона

Беларуски пътнически самолет, изпълняващ полет от Минск за Барселона, се е върнал обратно днес, както показват данни на уебсайта Flightradar24, след като Полша заяви, че може да не успее да навлезе във френското въздушно пространство, съобщи Ройтерс.

Лидерите на ЕС упълномощиха официални представители да изготвят нови санкции срещу Беларус и да разработят начин за забрана на беларуските авиолинии да навлизат във въздушното пространство на блока, след отклоняването на полет на Ryanair към Минск и задържането на беларуски опозиционен журналист, намирал се на борда му.

Полет номер 2869 на беларуския държавен превозвач Belavia излетя от Минск и трябваше да кацне по-късно днес в Барселона. Но пилотът е получил информация от Полша, че френското въздушно пространство е блокирано и че може да има проблем да навлезе в него, съобщи Павел Лукашевич, говорител на полската въздухоплавателна служба.

В понеделник френският делегиран министър по транспорта Жан-Батист Джебари каза, че Франция е преустановила временно разрешителното за полети на Belavia да преминават над територията й. Belavia вече съобщи, че й е било забранено да лети до Литва, Латвия, Франция, Швеция, Великобритания, Финландия, Чехия и Украйна.

Полша позволява на самолети на авиокомпанията да навлизат във въздушното й пространство. Полет на Belavia от Минск за Варшава се приземи по-рано днес в полската столица.

Leave a Reply

%d bloggers like this: