УЕФА маха Финансовия феърплей

Финансовият феърплей във футбола може да изчезне съвсем скоро. Според Gazzetta dello Sport, от УЕФА обмислят възможността клубовете да харчат парите, с които разполагат. Идеята е мотивирана от така или иначе икономическите затруднения, произлизащи от пандемията. По принцип промяната би следвало да бъде в полза на клубовете, които са по-богати, тъй като тя ще елиминира правилото ‘харчи толкова, колкото печелиш’ и ще отиде към ‘харчи това, за което ти трябва, без да губиш’.

Тоест, отбори като ПСЖ или Манчестър Сити сами ще определят лимитите си в харчовете, а не УЕФА.

Настоящата финансова система за Финансов феърплей е замразен от началото на коронавирусната ситуация по света. За много специалисти в този момент тя няма особен смисъл, тъй като самите клубове губят част от приходите си заради липсата на привърженици, както и от телевизионни права. Загубите направиха невъзможно изчистването на сметките, а дори и за баланса при разходи за трансфери. Освен това загубите на клубовете са около повече от 5 милиарда, твърди шефът на ЕСА Андреа Аниели.

Така УЕФА проучва промяна в регламент, която може да бъде одобрена идния четвъртък от президента Александър Чеферин. Финансовият феъпрлей бе създаден от Мишел Платини и Джани Инфантино през 2010-а година, което значително забави навлизането на различни ‘проекти’ в спорта на футболния пазар. Богатите клубове пък бяха принудени да правят изключителни разчети на своите разходи.

Всяка промяна от настоящия регламент обаче трябва да бъде направено в съответствие със законите на Европейския съюз и изисква одобрението на Европейския парламент. Фактът, че най-богатите клубове биха могли да харчат повече би дал възможност на останалите отбори да набират приходи. Разбира се, това би отслабило значително съперниците в спортен аспект. Обсъждат се варианти и за варианта за въвеждане на лимити на заплатите, макар Европейският съюз да не ги позволява. При всички положения промени от УЕФА ще има за финансовата система и тя може да се приложи с лекота от 2022-а година.

Leave a Reply

%d bloggers like this: