Тъмни облаци над беларуската авиокомпания

Беларуските авиокомпании няма да могат да летят през въздушното пространство на Обединеното кралство. Това съобщи министърът на транспорта на Великбритания Грант Шапс в „Туитър“.

„След отмяната вчера на разрешителното за полети на Belavia до Великобритания, предприемам допълнителни мерки. На беларуските авиокомпании веднага ще бъде забранено влизането във въздушното пространство на Великобритания, с изключение на случаите, когато е получено съответното разрешение „, отбеляза Грант Шапс.

По-рано бе съобщено, че Belavia временно е спряла полетите до Париж и Лондон на фона на решенията на властите на Великобритания и Франция за забрана на полетите на компанията до и от тези страни. Полетите до тези градове няма да се извършват между 25 май и 30 октомври 2021 г.

Също така авиокомпанията спира полетите до Украйна след решението на Киев да забрани навлизането във въздушното пространство на полети на Беларус.

На 23 май основателят Роман Протасевич беше задържан от белоруските правоохранителни органи след аварийно кацане на самолета на ирландската авиокомпания Ryanair, пътуващ от Атина до Вилнюс. За да отклони полета, Беларус вдигна изтребител.

Съобщи се и за задържането на приятелката му, рускинята София Сапега.

В навечерието на срещата на върха на лидерите на страните от Европейския съюз беше решено да се забрани на беларуските авиокомпании да летят до летищата на ЕС и да летят над нейната територия.

Leave a Reply

%d bloggers like this: