Северна Македония иска да легализира канабиса

Правителството на малката страна с два милиона жители предвижда да легализира марихуаната, което ще бъде първият такъв случай в Европа, пишат Сали Майърс и Дарко Дуридански от АФП, предава БТА.

През 2016 г. Северна Македония легализира отглеждането и продажбата на производни медицински продукти, разчитайки на един растящ европейски пазар, за да стане „суперсила“ в канабиса.

Но законът, пълен с пропуски, тласна медицинския сектор в несигурност и повечето от фирмите на практика са възпрепятствани да продават в чужбина.

Активистите се опасяват, че новите обещания на правителството също могат претърпят неочакван обрат.

Сега на гражданите е забранено да отглеждат и да употребяват растението под заплаха от съдебно преследване. Легалните медицински продукти могат да бъдат предписвани само за ограничен брой заболявания.

„Позитивният момент е, че има закон за производството на канабис, негативният момент е, че законът е ужасен“, казва Филип Секулоски, който оглавява неправителствена организация, подкрепяща легализацията.

Премиерът Зоран Заев събуди надежда наскоро, обещавайки да облекчи правилата за медицинския канабис, както и обществен дебат за легализация на използването на канабиса с развлекателна цел.

Туристи

„Виждам това като източник на икономически потенциал“, каза той, споменавайки известните „кофи шопс“ /coffee shops/ в Амстердам като начин за привличане на посетители.

„Това е област, която има огромно бъдеще, която обещава истинско развитие, синоним на сериозни инвестиции“, посочва пред АФП министърът на здравеопазването Венко Филипчев.

Опозицията на правителството изтъква, че „обществото не е готово“ за тази промяна, която би била от полза също, според нея, за членовете на семейството на Зоран Заев, развиващи дейност в сектора. Обвинения, които той отхвърля като напълно неуместни.

Според Филип Достовски е вероятно властите да се опасяват от реакции на престъпните групировки, които извличат полза от черния пазар.

Правителството обяснява, че първият му приоритет е да позволи на производителите на медицински производни продукти да изнасят изсушените цветове, които представляват 70% от европейския пазар.

Засега те могат да продават само масла и други екстракти, които са много скъпи за производство за повечето от шейсетте одобрени фирми от сектора.

„Само 30 процента от пазара са достъпни за македонските фирми“, обяснява Златко Кесковски, изпълнителен директор на NYSK Holdings – една от малкото компании, произвеждащи екстракти, отговарящи на строгите европейски фармацевтични норми.

Край на незаконната търговия

В края на 2020 г. той откри заедно с полския си партньор PharmaCann хангар с площ 17 800 квадратни метра близо до летището.

На територията на обекта, защитен с бодлива тел, растенията растат, нагрявани от ултравиолетови лампи, след което продължават развитието си в огромно по-влажно помещение под наблюдението на градинари в защитни облекла.

Но ако правителство дълго се бави, Златко Кесковски се опасява за своите инвестиции от милиони евро.

Заинтересованите международни компании, които посетиха страната през 2018 г., има риск да отидат другаде.

„Те очакваха закон, разрешаващ износа на цветове“, казва той със съжаление.

Радетелите за легализация изтъкват като аргументи потенциалните икономически резултати от употреба на марихуаната с развлекателна цел в една бедна страна, в която средната заплата е около 460 евро.

Това би означавало „край на черния пазар, възможност за легални приходи, нови работни места, нови данъчни постъпления“, отбелязва Филип Секулоски.

Употребяващите така или иначе са огромен брой, подчертават други активисти. И едно узаконяване ще провали плановете на трафикантите в съседна Албания.

„Легализиране не означава, че Македония ще бъде залята с марихуана, че децата ще започнат да пушат и ще станат наркомани“, обяснява Огнен Узуновски, 47-годишен собственик на кафене, член на движението „Операция либерализация“.

Лечебна?

Той сочи като доказателство положението в американски щати или в страни като Уругвай и Канада, където легализацията изглежда е минала без проблеми. Но Европа е далеч назад.

Франция, която е шампион в Европа по употреба на канабис, има много репресивно законодателство в тази област.

Други като Хърватия или Португалия практикуват отмяна на наказателната отговорност, което позволява притежание на малки количества, но принуждава употребяващите марихуана да се снабдяват на черния пазар.

В Северна Македония преследванията са малко произволни. „Познавам хора, които са били в затвора за пет грама, а други, които с 50 грама са били наказани само с обикновена глоба“, казва Филип Достовски.

Той е имал проблеми през 2016 г., когато полицията е намерила в дома му няколкостотин грама изсушени растения, богати най-вече на CBD – психотропната молекула на канабиса.

Той ги е използвал, за да прави масло, което според него има терапевтични свойства, въпреки липсата на медицински проучвания.

Той обяснява, че това масло му е дало възможност да успокои оток на лимфните възли, настъпил години след лимфом на Ходжкин.

Според него легализацията е неизбежна в следващите пет години. В очакване на това той се придържа към лозунга на своята неправителствена организация:

„Порядъчните хора не се подчиняват на лоши закони“. 

Leave a Reply

%d bloggers like this: