Пътник опита да нахлуе в пилотска кабина, приземиха самолета на Летище София

Извънредна ситуация във въздуха. Самолет на Air France кацна извънредно на летище София заради буйстващ на борда индийски гражданин, който се опитвал да нахлуе в пилотската кабина. Инцидентът е от вчера, но беше оповестен днес от българските власти.

Агресивният пътник е арестуван е и вече е обвинен от Софийската градска прокуратура.

Самолетът е пътувал от Париж за Делхи. Агресивният пътник е индийски гражданин. Той се опитал да нахлуе в пилотската кабина. Българските власти заявиха, че ситуацията в небето е била сериозна и е съществувала пряка опасност за пътниците.

Разследването не изключва и терористични мотиви. Пред полицията индиецът не е дал обяснения за постъпката си. Направени са тестова за алкохол и наркотици. Резултатите все още не са готови.

Все още не е ясно дали буйстващия пътник има криминално досие, това също е обект на проверка. Разследването ще бъде проведено в България.

От прокуратурата заявиха, че освен назначените експертизи повече яснота за това какво точно се е случило по време на полета ще дадат аудио и видео записи от пилотската кабина.

Самолетът на авиокомпания Air France е изпълнявал полет от Париж за Делхи. Индийският гражданин е създавал проблеми още от самото начало на пътуването. Ситуацията обаче излязла извън контрол, когато мъжът направил опит да нахлуе в пилотската кабина.

„Ударил е стюард. Започнал е да блъска по пилотската кабина. Това е принудило командира да приземи самолета на нашето летище. Самото поведение на индийския гражданин е създало реална опасност самолетът да падне при отваряне на вратата“, каза Ивайло Ангелов от НСлС.

Българските власти получават сигнал за аварийно кацане около 16:10 часа вчера. Екипажът е успял да удържи буйстващия пътник, а стюардът се е разминал с лека телесна повреда.

„Самолетът е кацнал около 17 часа на наша територия. Пътникът е отведен в помещението за задържане на лица в гранично полицейско управление София“, каза началникът на гранична полиция Аерогара София Теодор Чешмеджиев.

„До настоящия момент са разпитани свидетели. Лицето е привлечено в качеството му на обвиняем, като му е осигурен преводач, служебен защитник и представители на индийското посолство. Повдигнато му е обвинение, задържан е за 72 часа“, каза административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.

Индиецът е обвинен за застрашаване на въздухоплавателно средство в полет. За подобно престъпление се предвижда наказание от 5 до 10 години затвор. Разследването ще бъде проведено в България. Предстои да бъдат разпитани останалите пътници от полета. От гранична полиция не уточниха колко души е имало на борда.

„По първоначални данни не става въпрос за пиянски инцидент“, каза административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.

„В момента изясняваме и поведението и мотивите му в конкретика. Не мога нито да отрека за терористичен акт, нито да отрека“, каза Ивайло Ангелов от НСлС.

Съдебни експертизи трябва да установят какво е психичното състояния на задържания мъж. При ареста му на летище София индиецът не е оказал съпротива.

„Не се държи много адекватно в мястото за задържане. Разговорите, които сме водили с него, показват, че разбира за какво става въпрос. Много трудно говори. В общи линии няма разумно обяснение на това какво е направил“, каза Ивайло Ангелов от НСлС.

В понеделник съдът трябва да реши дали буйстващият пътник ще остане в ареста.

Leave a Reply

%d bloggers like this: