Полша затвори въздушното си пространство за самолети на Беларус

В сряда Полша въведе забрана беларуски самолети да използват въздушното й пространство като част от санкциите на целия ЕС, договорени тази седмица, след като Беларус арестува журналист дисидент журналист при отклонен полет, съобщи Агенция Франс прес.

„Министерският съвет прие забрана за влизане във въздушното пространство на Полша на самолети, използвани от превозвачи от Беларус“, заяви правителственият говорител Пьотр Мулер в Tуитър.

Полша споделя дълга граница с Беларус и се очаква забраната да има съществен ефект върху полетите на беларуски превозвачи, включително националната авиокомпания Belavia, до Западна Европа.

По-рано в сряда имаше объркване, когато беларуски полет по маршрут от Минск до Барселона можеше да бъде видян на уебсайтовете за проследяване на полети, обикалящ близо до полската граница в продължение на няколко минути.

Полските власти заявиха, че са му отказали влизане във въздушното пространство, тъй като Франция е казала, че няма да го допусне. Но на друг полет – от Минск до Варшава – беше разрешено да се приземи.

Говорителят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз заяви, че решението на Франция да не допусне самолета се равнява на „въздушно пиратство“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: