Персонализираните реклами стават задължителни в TikTok

Социалната мрежа TikTok обяви, че променя правилата си за реклами в платформта си. Считано от 15-ти април т.г. персонализираните реклами ще станат задължителни за голяма част от потребителите, съобщава Vox.

В момента потребителите могат да изключат персонализираните реклами в TikTok. Те се подбират на базата на анализ на алгоритми, които преценяват какво съдържание потребителят гледа и търси в платформата.

От следващия месец процесът ще е активиран задължително за потребителите. Компанията казва, че това се прави с цел да може услугата да остане безплатна.

TikTok уточнява, че потребителите все още ще могат да изключват персонализирани реклами с данни, които са получени от партньори. Освен това потребителите в рамките на Европейския съюз ще попадат в изключение на правилата заради регламента GDPR, който изисква от компаниите да получат изричното им разрешение, за да събират данни.

Подобна е ситуацията и в други платформи като Facebook, Twitter и Snapchat. Те също позволяват спиране на персонализираните реклами с данни от външни източници, но не и с данни на базата на действията на потребителя в рамките на платформата. Потребителите имат възможност да изтриват събраните данни и да нулират алгоритмите, но не и да ги изключат напълно.

TikTok не е коментирала в детайли какви са плановете ѝ. Компанията казва, че ще продължи да е прозрачна и ще съобщава своевременно за всякакви промени.

Leave a Reply

%d bloggers like this: