Недостигът на чипове ще продължи и през 2022 г.

Глобалният недостиг на чипове ще продължи поне до втората четвърт на 2022 г. Това обяви президентът на Foxconn Юнг Лиу, цитиран от Nikkei Asia.

Foxconn е един от най-големите производители на електроника в света. В заводите на компанията се произвеждат много от устройствата на Apple и на други компании.

„Доставките през първите два месеца на това тримесечие бяха добре, тъй като нашите клиенти са големи, но започваме да виждаме промени през този месец“, казва Лиу пред инвеститори. За момента Foxconn не очаква твърде сериозни промени. Компанията предвижда да не успее да отговори на около 10% от поръчките заради недостига на чипове.

Reuters съобщава, че нетната печалба на компанията за последното тримесечие на миналата година е била с 4% по-малка. Самите приходи обаче са с 15% повече.

Това се дължи на повишеното търсене на смартфони, които са 63% от приходите за дадения период. Foxconn очаква приходите и през първото тримесечие да са по-високи от обичайното.

„Пандемията и недостигът на материали могат да окажат влияние на нашето представяне. Затова сме внимателни“, казва Лиу.

Недостигът на чипове вече оказва влияние в автомобилния бранш. Някои производители вече обявиха забавяне на производството или премахване на някои модули в определени модели, заради липсата на компоненти.

Проблеми има и при лаптопите и някои компютърни части като видеокартите. Очакванията са, че през тази година недостигът може да засегне и смартфоните.

Leave a Reply

%d bloggers like this: