Макрон обвини Иран, че продължава да нарушава ядрената сделка

Френският президент Еманюел Макрон обвини Иран, че продължава да нарушава ядрената сделка от 2015 г. със световните сили и каза, че Техеран трябва да действа отговорно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Франция, заедно с Великобритания, Германия и ЕС, се опитват да върнат САЩ и Иран на масата за неофициални преговори, което би било първата крачка към съживяване на сделката от 2015 г. Тя отмени международни санкции срещу Техеран в замяна на ограничения в ядрената му програма. До момента и двете страни не изглеждат склонни да направят компромис.

Иран трябва да спре да нагнетява сериозна ядрена ситуация с натрупването на нарушения на Виенското споразумение, каза Макрон. Той допълни, че Техеран трябва да направи очакваните стъпки и да се държи отговорно. Макрон каза, че Париж ще продължи да работи за съживяване на заслужаващ доверие процес за слагане край на тази криза. Това означава връщане към контрола и надзора на ядрената програма, но също и обединяване на контрола върху иранската активност с балистични ракети, посочи френският държавен глава.

Иран изключи разширяване на ядрените преговори с други теми. Откакто САЩ напуснаха сделката от 2015 г., по времето на президента Доналд Тръмп, Иран все по-малко се придържа към условията по договора.

Leave a Reply

%d bloggers like this: