Край на „данъчния рай“ Гибралтар

От днес влезе в сила Договорът за данъчно облагане и защита на финансовите интереси между Испания и Великобритания относно Гибралтар. Той слага край на укриването на данъци и пране на пари на хора и фирми, регистрирани в британската задморска територия и живеещи в Испания.

Историческото споразумение бе подписано още на 4 март 2019 г. от тогавашния министър на външните работи Жозеп Борел и от британския вицепремиер Дейвид Лидингтън, но трябваше да бъде ратифициран от парламентите на двете страни, което забави влизането му в сила. То слага край на „анахронична и изключително вредна ситуация за Испания“, без да отслабва позицията на суверенитета на Гибралтар, заяви министърът на външните работи, Аранча Гонсалес Лая.

Това е първият международен договор, подписан между Испания и Великобритания за Гибралтар след Договора от Утрехт от 1715 г. , с който Испания го отстъпва на англичаните. От тук нататък се слага край на „данъчния рай” и фирмите и физическите лица ще трябва да плащат данъците си в Испания, ако по-голямата част от бизнеса или работата им е на испанска територия.

На британската територия са регистрирани 55 хиляди компании, което е близо два пъти повече от регистрираните жители. Това беше причината Испания да протестира , че в Гибралтар се укриват данъци, които принадлежат на испанската хазна.

Leave a Reply

%d bloggers like this: