Косово заплаши, че отборът няма да излезе за мача в Испания

Футболната федерация на Косово заплаши националният отбор да не излезе в предстоящата световна квалификация срещу Испания, ако не може покаже флага и да чуе химна си преди началото.

Испания е една от петте членки на Европейския съюз, които не признават официално Косово като независима държава. Останалите са Словакия, Гърция, Кипър и Румъния.

Вестник „Марка“ твърди, че позицията на Испания не позволява двата флага да стоят един до друг преди мача, който ще се играе на 31 март в Севиля. Също така, химнът няма да бъде обявен като националния на Косово.

По-рано федерацията на Косово протестира срещу съобщение на колегите от Испания в Туитър. Те определиха Косово като територия, а не като държава. В протеста си гостите на мача написаха, че ако не им бъде позволено да покажат флага си, „мачът няма да бъде проведен“.

„Това е неприемлива провокация. Ние сме независима държава с признат статут от по-голяма част от демократичното общество. Отношението на Испания към нас обаче е деструктивно от деня на независимостта на 17 февруари 2008“, пишат от федерацията.

Косово е член на УЕФА и ФИФА от 2016 насам.

Leave a Reply

%d bloggers like this: