Концесионерът на „Летище София“ не искал опрощаване, а отлагане на таксата


Концесионерът на „Летище София“ – консорциумът SOF Connect, потвърди, че е поискал от държавата с 10 г. да се отложи плащането на концесионната такса заради пандемията. Това се разбира от официална позиция, цитирана от БНР. В края на февруари министърът на транспорта Росен Желязков съобщи за искането първите 10 години от 35-годишната концесия да не се плаща таксата. Такава отстъпка от страна на държавата изисква одобрението на Брюксел.

Позицията на концесионера идва в отговор на извънреден брифинг, даден от представители на БСП на „Позитано“ 20 преди дни, в който обвиниха правителството на Бойко Борисов, че освобождава концесионера от такси за първите години от договора, за да може да получи парите и премиерът да ги раздава предизборно от джипа. Междувременно „Демократична България“ пусна видео от летището, в което се казва, че то е поредният кладенец за парите на данъкоплатеца, тъй като не е избран кандидатът за концесионер с най-добрата оферта. Последва извънредно изявление в централата на ГЕРБ.

В позицията си консорциумът подчертава, че не става дума за опрощаване, а за отлагане на плащането.

„Това е абсолютно необходимо, за да се запази финансовата устойчивост на летището, да бъде заплатено първоначалното концесионно възнаграждение и да бъде изпълнена мащабната инвестиционна програма, включително изграждане на нов Терминал 3 въпреки драстичния спад на въздушния трафик“, се казва в съобщението.

Обещава да привлече повече от 900 милиона лева дългосрочна инвестиция в страната. Посочва, че се проучват юридическите възможности за противодействие на всички неверни твърдения. Договорът за концесията беше сключен през юли миналата година след тръжна процедура, продължила 2 години.

За победител в концесионното състезание беше избрано обединението SOF Connect, състоящо се от базирания в Париж фонд Meridiam и строителя Strabag, който участва с 1%.

Обосновка защо е предпочетена точно тази оферта пред останалите нямаше. В обединението няма летищен оператор.

Победителят ще ползва опита на летище Мюнхен, което ще подпише договор за мениджмънт за 12 години, а не за целия срок на концесията, като договорът после може да бъде преподписан, но може и да не бъде.

Окончателното влизане на SOF Connect в летището по договор трябва да стане до средата на годината, но кандидатът и управляващите по-скоро движеха приключването на процеса до изборите. Две европейски институции вече обявиха, че ще финансират сделката – ЕБВР и ЕИБ.

Leave a Reply

%d bloggers like this: