Директен полет от София до Ню Йорк и до Торонто, но не и до Чикаго. Защо?

Българите вече ще могат да пътуват от България до САЩ и Канада и с директен полет. Това става възможно, след като българската авиокомпания GullivAir получи разрешение за директни полети от София до двете страни. За САЩ е дадено от Департамента по транспорт и е валидно за две години.

Компанията GullivAir е проектно дружество на BH Air, която преди години също получи разрешение за директни полети, но така и не ги осъществи въпреки тестовете и тържественото приемане на самолетите.

Сега GullivAir планира да лети от летище София до летище Кенеди в Ню Йорк три пъти седмично, пише в разрешителното. Планира се това да стане от лятото, има обаче вероятност полетите да се отложат за есента заради пандемията от коронавирус. Компанията ще лети директно и до Торонто, като има разрешение и за чартърни полети до Канада.

Чикаго остава извън разписанието

на този етап. Източници на BG VOICE разкриха, че от компанията не вярват в потенциала на този пазар – тяхното проучване показало, че българите във Ветровития град биха предпочели по-евтин билет, отколкото да платят повече за директен полет.

Фирмата GullivAir се свързва с един от основните акционери в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, който е собственик на дружеството BH Air, чийто президент беше кап. Янко Иванов. Сега той по документи е собственик на GullivAir.

Вече са направени и тестови полети. Редовните линии

ще се изпълняват от Airbus А330

взети на лизинг. Първият (LZ-ONE) вече пристигна в България в края на юли. Самолетът е 13-годишен и първоначално е бил използван от холандския превозвач KLM, след което за две години е бил преотстъпен на пакистанския превозвач Shaheen Air и сега на българския GullivAir. Компанията ще вземе още два Airbus A330, които са били първоначално ползвани от Turkish Airlines (LZ-AWZ и LZ-AWY). Първият от тях също вече е в София.

Компанията ползва и три турбовитлови ATR-72-600 (LZ-DAI, LZ-DAH и LZ-DAJ).

Разрешителните дават възможност за извършване на полети, както редовни, така и чартърни, на товари, поща и пасажери между всяка точка на САЩ, Канада и Европейския съюз. Това всъщност е възможно именно защото България е член на Съюза.

Компанията може да изпълнява редовни товарни пътувания и чартъри в рамките на графика на други оператори при предварително одобрение.

GullivAir подаде заявление за това през есента на 2020 г., като проектът е започнал още от декември предната година.

В момента GullivAir изпълнява директни чартърни полети от България до далечни дестинации като Малдивите и Доминикана.

През последните няколко години новината за стартирането на директен полет между България и САЩ се превърна в мит. Мнозина вече не вярват, че това някога ще стане. Още през 2017 година се появиха новини, че линията ще тръгне, но това така и не се случи. Причината тогава беше, че летището в София не участваше в програмата на американските власти FITA – secured flight information, която е задължително условие за полети до Америка. От аеропорта тогава обявиха, че отговарят на всички условия, а от компанията „BH Air“ оставиха твърдението без коментар.

Последният път, в който директни полети от София са кацали в Ню Йорк, е преди цели 22 години на фалиралата вече авиокомпания „Балкан“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: