Ван Бастен предлага правилото за засадата да се отмени

Легендата на Милан и нидерландския футбол Марко ван Бастен предложи революционна идея във футболния правилник – да бъде отменена засадата. Правилото често предизвиква спорове, дори и след въвеждането на системата за видеоповторения, тъй като понякога разликата между нападателя и линията на защитата е милиметри, но това води до отменени голове. Поради това често се говори за промяна на правилото, но предложението на трикратният носител на „Златната топка“ Ван Бастен е по-радикално – засадата да се отмени.

„Убеден съм, че правилото за засада не е добро. Бих искал поне да се пробва вариант на играта без засади. Убеден съм, че футболът ще е по-добър без засади. Футболът е фантастична игра, но мисля, че има още много какво да се направи, за да стане по-добра, по-атрактивна, по-интересна, по-вълнуваща. Трябва да работим върху това“, заяви Ван Бастен.

Знаменитият нападател, който бе технически директор на ФИФА между 2016 и 2018, има и други идеи за подобряване на футбола. „Ако видите колко често играчите губят време, то се бави се около тъчове и контузии. Хората не искат да виждат това. Трябва да направим нещо по въпроса. Има толкова много ситуации, в които не гледаш нищо. Това не е добре за спорта“, обясни нидерландецът. Според него един от вариантите за справяне с този проблем е въвеждането на точен хронометър като в баскетбола.

Leave a Reply

%d bloggers like this: