Авиопревозвач с намерение да върне полетите Русе – София

Компанията Gullivair заяви официално намерението си пред Община Русе, че желае да участва във възстановяване на редовните пътнически полети Русе – София, съобщиха от кметството.

Близо месец са продължили преговорите между общината и авиопревозвача. Следващата стъпка е да се изпрати съвместно писмо до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията с молба да се назначи експертна комисия, която да огледа летището край Щръклево и да се произнесе годно ли е то за експлоатация.

Още преди месец кметът Пенчо Милков обяви пред журналисти, че Община Русе преговаря за възстановяване на полетите Русе – София. Проведени са били срещи с председателя на Асоциацията на авиационната индустрия Тодор Иванджиков и представители на българска фирма, собственик на самолети, но не назова името й. Ако намеренията за възстановяване на полетите се осъществи, авиопревозвачът няма да закупува летището, а само ще го експлоатира.

Сградата на летището е сравнително добре запазена, но ще се вложат средства за ремонт и назначаване на персонал. Междувременно общината пусна две анкети – към гражданите и към бизнеса, за да проучи нагласите за въздушния транспорт до София. В тях се пита биха ли се възползвали от полет Русе – София, в кои дни от седмицата биха пътували, каква смятат, че е приемливата цена на билета и други въпроси. Тези анкети ще се разпространят и в съседни области, като крайният срок на попълването им е 20 юни тази година.

Leave a Reply

%d bloggers like this: